>> Smetnjak: Sprožili smo mem, ki je v jok spravil ves svet


Smetnjak: Sprožili smo mem, ki je v jok spravil ves svet

PostScriptUM #18
Urednik zbirke: Janez Janša
Jezik: slovenščina

- 
BREZPLAČNA eBROŠURA (PDF)

- 
TISK NA ZAHTEVO

— 

Esej slovenskega umetniškega kolektiva Smetnjak, ki je bil prvič objavljen v katalogu skupinske razstave Večni september – Vzpon ljubiteljske kulture, je razprava o internetnih memih, zlasti o tistem tipu, ki ga poznamo kot makro sliko. Makro slika – slika, prekrita z besedili v dvojni ekspoziciji, kar naj bi imelo šaljiv učinek – je že leta eden najbolj priljubljenih načinov izražanja na internetu.
Zdi se, da se montaža podobe in besedila odziva pozivu Walterja Benjamina, ki v svoji knjigi o Charlesu Baudelaireju (The Writer of Modern Life) poziva k novi obliki pismenosti, ki bi delovala bolj naravno v družbi spektakla, ki je nasičena s podobami.
Smetnjak se je na ta poziv odzval s poskusom prakticiranja kritične teorije v pop obliki mema, ki se pogosto – recimo temu tako – fokusira na slovenskega kulturnega zvezdnika Slavoja Žižka. V tem eseju kolektiv pojasnjuje zakaj in kako.Kolofon

Založnik: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Za založnika: Marcela Okretič

Sozaložnik: Link Editions, Brescia

Lektoriranje: Nataša Simončič
Oblikovanje: Luka Umek
Prelom: Sonja Grdina

(c) Aksioma | Avtorske pravice besedila in slik so last avtorjev | Ljubljana 2014

Tisk in distribucija: Lulu.com

Prvič objavljeno v: Domenico Quaranta (ured.), Eternal September. The Rise of Amateur Culture, str. 14–23, Link Editions, Brescia 2014. Knjiga je na voljo v elektronski obliki za brezplačen prenos ali za tisk na zahtevo na naslovu: www.askioma.org/eternal.september.

Izdaja ob razstavi:

Večni September - Vzpon ljubiteljske kulture (Eternal September - The Rise of Amateur Culture)
www.aksioma.org/eternal september

Galerija Škuc
Stari trg 21, Ljubljana, Slovenija
2. –26. september 2014

Večni september je zasnovan v okviru projekta Masters & Servers

Ob podpori Ustvarjalne Evrope – podprogram Kultura, Ministrstva za kulturo RS, Mestne občine Ljubljana, Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji in Francoskega inštituta v Sloveniji.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


  >>  Upcoming events

 • MoneyLab #8

  From 24 to 25 March 2020

  The eighth MoneyLab marks the first-ever in a post-socialist country. It aims to illuminate our living in a platform society of diminishing cash from economic, political, psychological, social, technical and artistic perspectives.

  Besides immersing in the politics of digital money, it will express the potential for the development of currencies that can be held accountable – also to our values.

  In the framework of the conference series Tactics & Practice .

  MORE INFO COMING SOON!

  Center for Urban Culture Kino Šiška
  Trg Prekomorskih brigad 3, Ljubljana, Slovenia