Jennifer Lyn Morone
Jennifer Lyn Morone™ Inc


SAMOSTOJNA RAZSTAVA

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

17. maj – 16. junij 2017
Odpiralni čas: TO-PE od 12. do 18. ure

Otvoritev razstave in predavanje umetnice: sreda, 17. maj 2017, ob 19. uri
 

 

 

Leta 2014 se je v Ameriki rojena in v Londonu delujoča umetnica Jennifer Lyn Morone v ameriški zvezni državi Delaware registrirala kot korporacija, kar je bilo del projekta kritičnega oblikovanja na Kraljevem kolidžu za umetnost. Zdaj je ustanoviteljica, generalna direktorica, delničarka in tudi izdelek svojega podjetja, Jennifer Lyn Morone™ Inc. JLM Inc, se predstavlja kot novo podjetje, ustanovljeno z namenom ugotavljanja vrednosti posameznika. Korporacija pridobiva vrednost iz treh virov in pravno ščiti ter podeljuje pravice na vse izdelke in dosežke Jennifer Lyn Morone: pretekle izkušnje in sedanje sposobnosti, ki so na voljo kot biološke, fizične in psihične storitve, kot so geni, delo, ustvarjalnost, kri, znoj in solze; bodoči potencial je na prodaj v obliki delnic; skrbi tudi za akumulacijo, kategorizacijo in evalvacijo podatkov, ki nastajajo kot rezultat življenja Jennifer Lyn Morone. Vzpostavitev človeka kot korporacije omogoča prodajanje premoženja in podatki postanejo last družbe. Tako si posameznik upravičeno povrne celoten proces sredstev, produkcije in lastništva.

S tem projektom, ki je tudi življenjski projekt z vsemi ravnmi nepredvidljivosti, ki jih to prinaša, se Jennifer Lyn Morone uvršča v dolgo tradicijo subverzivne afirmacije. Ne kot spekulativen projekt, temveč kot resničen dogodek, JLM inc omogoča umetnici, da v prepričljivo in jasno pripoved prevede delovanje ekstremnega kapitalizma, ekonomskega sistema, v katerem danes živimo vsi, a ga le redki razumejo in izrabljajo v lasten prid. Umetnica – ki ugotavlja, da smo v dobi družbenih omrežij in rudarjenja podatkov vsi »sužnji podatkov«, ki nas izkoriščajo podjetja, ki jim zastonj posredujemo svoje podatke – izpodkopava ta mehanizem, s tem ko se je spremenila v podjetje in zato lahko ščiti svoje podatke in iz njih ustvarja dobiček. Če je izkoriščanje neizbežno, zakaj se ne bi izkoriščali sami?

Da bi lahko prevzela nadzor nad podatki, ki jih proizvaja, JLM inc razvija aplikacijo z imenom Database of ME / DOME (Podatkovna baza o MENI oziroma POMENI). Aplikacija zanjo zbira in shranjuje podatke, ki jih proizvaja: njeno lokacijo, srčni utrip, brskanje po internetu, razpoloženje itd. Tako lahko podjetje te podatke prodaja, oddaja, izmenjuje ali vlaga, dobiček od tega pa je njen. Toda osebni podatki so le del posla JLM inc. Ko si korporacija, lahko skorajda vse spremeniš v izdelek ali storitev. Če razmišljaš kot izdelek, lahko oceniš svoje premoženje in maksimiraš njegovo vrednost, tako da ga spremeniš v nove proizvode in storitve. Po tej poti je JLM inc ustvarila Lure in Repel, vonjavi, izdelani iz molekul feromonov Jennifer Lyn Morone, ki privlačita oziroma odbijata moške. Podjetje je vstopilo tudi na farmacevtski trg s proizvodnjo Rejuvanix, hormonske terapije, izdelane iz DHEA Jennifer Lyn Morone, in na trg luksuznih izdelkov s proizvodnjo diamantov, ki jih izdeluje iz umetničinih las. Vsi ti izdelki (podatki, vonjave, farmacevtski izdelki, diamanti) so na prodaj bodisi na spletu bodisi na umetnostnem trgu, promovirajo pa jih reklame, ki satirično upodabljajo načine komunikacije v komercialnih podjetjih.

 

Produkcija razstave:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2017Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Urša Purkart
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Dokumentiranje: Jure Goršič

Razstava je izvedena v okviru projekta
State Machines, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), Furtherfield (VB), Institute of Network Cultures (NL) in NeMe (CY).Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.Finančna podpora: Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana
KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Predavanje
 
 
 

Jennifer Lyn Morone (1979) je v Ameriki rojena fizična oseba, ki je leta 2014, ko je bila magistrska študentka na Kraljevem kolidžu za umetnost, z ustanovitvijo Jennifer Lyn Morone Inc, svojo identiteto spremenila v korporacijo. Odtlej je njeno poslanstvo ugotoviti, kakšna je vrednost posameznika v ekonomiji, ki jo poganjajo podatki, in v poznokapitalistični družbi, pri čemer raziskuje in razkriva probleme zasebnosti, transparentnosti, intelektualne lastnine, korporativnega vladanja ter uporabnih političnih in pravnih sistemov. Razstavila je v številnih galerijah in muzejih, med drugimi v Martin Gropius Bau (Berlin), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Carroll/Fletcher Gallery (London), ZKM (Karlsruhe), Victoria & Albert Museum (London), and the HeK (Basel). Za svoje delo je bila nominirana in prejela častno omembo na festivalu Prix Ars Electronica.

 
Prelistaj
 
 
Marc Garrett
Zahteva za vrnitev sebstva, ki si ga lastijo korporacije


Serija - Aksioma PostScriptUM #29
 
 

Ameriška umetnica Jennifer Lyn Morone se je leta 2014 registrirala kot korporacija in ustanovila Jennifer Lyn Morone™ Inc. Kot ustanoviteljica, generalna direktorica, lastnica, delničarka in produkt lastnega podjetja Moronova v lastno korist prodaja podatke o sebi, jih daje v zakup, najem ter uporablja za naložbe...

- TISK NA ZAHTEVO

- BREZPLAČNA eBROŠURA

- Druge brošure