John Law

 >> Kakofonija kaosa in temačne saturnalije, kako je neznana skrivna združba v San Franciscu leta 1977 za več desetletij spremenila način igre med odraslimi

Uvodni nagovor: Bani Brusadin
Torek, 12. mar’ec 2015, ob 14:15
Center urbane kulture Kino Šiška, Ljubljana

Več na: More at: www.aksioma.org/networked.disruption

— 

Skupina za urbane raziskave in potegavščine The Suicide Club, ki so jo ustanovili januarja leta 1977, je bila protejska zibelka idej, ki so se sprva sicer zdele nejasne, kasneje pa so vplivale na obče razširjene trende, subkulture in družbena gibanja. Leta 1986 se je pojavila The San Francisco Cacophony Society, bolj odprta eksperimentalna organizacija, ki je nastala iz ostankov skrivnostne skupine The Suicide Club; to je bila skupina, ki je osnovala festival The Burning Man. Chuck Palahniuk je neposredni navdih za Klub golih pesti, po mnenju nekaterih najvplivnejši ameriški roman devetdesetih let 20. stoletja, ki je opredelil kulturno izrinjenost celotne generacije, našel prav v The San Francisco Cacophony Society in The Suicide Club. V prvem desetletju 21. stoletja smo bili priča vzponu množičnega gibanja uličnih iger in urbane igrivosti, ki je vrhunec našlo v novem družbenem medijskem fenomenu tako imenovanih flash mobs in kulturi »urbanega raziskovanja«, ki se je razširila po vsem svetu. The San Francisco Cacophony Society je bila sprva eden od primarnih virov za spodbujanje in izvajanje teh tipov iger. Tudi ulična umetnost in medijske potegavščine so bile del te scene, utelešenje tega na področju oglaševalskih potegavščin pa so prinesli s Cacophony povezana Billboard Liberation Front (z začetkom leta 1977), punk rock cirkus in motoristični rodeo underground, ki so doživeli razcvet v devetdesetih letih in na sceno alternativnega performansa prinesli duh načela »naredi sam« (Do It Yourself/DIY).


  >>  Upcoming events

 • Boštjan Čadež - PD4

  From 19 December 2017 to 5 January 2018

  VR Installation

  Exhibition opening: TUE, 19 December 2017 at 7 pm

  Free entrance

  Aksioma Project Space
  Komenskega 18, Ljubljana, Slovenia

 • My Name is Janez Janša

  Wednesday 10 January 2018 at 19:30

  Documentary screening

  — 

  After the screening:
  JANEZ JANŠA AND BEYOND
  book presentation

  With: Mladen Dolar, Jela Krečič in Robert Pfaller

  The event is a part of the accompanying programme of the exhibition Janez Janša® .

  Kinodvor
  Kolodvorska 13, Ljubljana, Slovenia

 • New World Order

  From 12 January 2018 to 9 February 2018

  Group exhibition

  Exhibition opening and talk by curators Ruth Catlow and Marc Garrett: WED, 11 January 2018 at 7 pm

  Participating artists: Jaya Klara Brekke, Pete Gomes, Rob Myers, O’Khaos, Paul Seidler, Paul Kolling, Max Hampshire, Lina Theodorou and xfx (a.k.a. Ami Clarke)

  Free entrance

  Aksioma Project Space
  Komenskega 18, Ljubljana, Slovenia