John Law

 >> Kakofonija kaosa in temačne saturnalije, kako je neznana skrivna združba v San Franciscu leta 1977 za več desetletij spremenila način igre med odraslimi

Uvodni nagovor: Bani Brusadin
Torek, 12. mar’ec 2015, ob 14:15
Center urbane kulture Kino Šiška, Ljubljana

Več na: More at: www.aksioma.org/networked.disruption

— 

Skupina za urbane raziskave in potegavščine The Suicide Club, ki so jo ustanovili januarja leta 1977, je bila protejska zibelka idej, ki so se sprva sicer zdele nejasne, kasneje pa so vplivale na obče razširjene trende, subkulture in družbena gibanja. Leta 1986 se je pojavila The San Francisco Cacophony Society, bolj odprta eksperimentalna organizacija, ki je nastala iz ostankov skrivnostne skupine The Suicide Club; to je bila skupina, ki je osnovala festival The Burning Man. Chuck Palahniuk je neposredni navdih za Klub golih pesti, po mnenju nekaterih najvplivnejši ameriški roman devetdesetih let 20. stoletja, ki je opredelil kulturno izrinjenost celotne generacije, našel prav v The San Francisco Cacophony Society in The Suicide Club. V prvem desetletju 21. stoletja smo bili priča vzponu množičnega gibanja uličnih iger in urbane igrivosti, ki je vrhunec našlo v novem družbenem medijskem fenomenu tako imenovanih flash mobs in kulturi »urbanega raziskovanja«, ki se je razširila po vsem svetu. The San Francisco Cacophony Society je bila sprva eden od primarnih virov za spodbujanje in izvajanje teh tipov iger. Tudi ulična umetnost in medijske potegavščine so bile del te scene, utelešenje tega na področju oglaševalskih potegavščin pa so prinesli s Cacophony povezana Billboard Liberation Front (z začetkom leta 1977), punk rock cirkus in motoristični rodeo underground, ki so doživeli razcvet v devetdesetih letih in na sceno alternativnega performansa prinesli duh načela »naredi sam« (Do It Yourself/DIY).


  >>  Upcoming events

 • My Name is Janez Janša

  Thursday 2 March 2017 at 12:30

  Documentary screening

  In the framework of the Segal Center Film Festival on Theatre and Performance.

  Segal Theatre
  365 Fifth Ave, New York, USA

 • OUCH! - Pain and Performance

  From 15 to 17 March 2017

  Screening programme
  Curated by Live Art Development Agency, London

  Opening lecture IT HURTS: Art, performance and pain by Dominic Johnson: WED, 15 March 2017 at 7 pm

  Ouch featured artists: Marina Abramović, ORLAN, Oleg Kulik, Ron Athey, Franko B, Marcel.li Antunez Roca, Heather Cassils, Bob Flanagan, Wafaa Bilal, Rocio Boliver, Petr Pavlensky, Martin O’Brien, Regina Jose Galindo, Ernst Fisher & Nicola Hunter, Kira O’Reilly, jamie lewis hadley.

  Free entrance

  Aksioma Project Space
  Komenskega 18, Ljubljana, Slovenija