>> Marcel Štefančič, jr.: Janez Janša, Biografija


Marcel Štefančič, jr
Janez Janša - Biografija

Biografija o Janezu Janši Marcela Štefančiča, jr. podaja umetniško in družbeno dogajanje, ki se dotika vseh štirih Janezov Janš, politika in umetnikov.

Premier Janša pozno stopi v življenja treh umetnikov, ko pa se to zgodi, začne njegova vloga rasti. Da so se tako prepletli in povezali ni presenetljivo, je povedal Štefančič.

V biografiji, ki jo je izdalo časopisno podjetje Mladina, se anekdote iz življenja treh umetnikov prepletajo z družbeno sliko v 70-ih in 80-ih letih in napovedujejo tisto, kar bodo trije umetniki začeli kasneje tematizirati v svojem ustvarjanju, je na predstavitvi pojasnil moderator Dražen Dragojević.

Omenil je, da so trije umetniki, ki so se preimenovali v Janeza Janšo "bolj politični kot sama politika". Umetniki Janše so se vmešali v življenje politika na tak način kot se politika vmešava v naše vsakdanje življenje in prav s tem so presegli raven političnega, je pojasnil Štefančič.

Gre za biografijo o treh umetnikih, ki so odrasli v treh različnih krajih in državah in se naposled našli v Ljubljani, v principu pa ugotoviš, tako Štefančič, da so celo življenje živeli na isti ulici, šli skozi rdeče armade, razpad komunizma, razpad Jugoslavije, razpad ideologij ter ponovno vzpostavljanje slednjih. "Sami nastopajo kot biografija razpadanja in ponovnega sestavljanja sveta," je presodil Štefančič.

Ta knjiga ima dobre protagoniste, s katerimi se slovenski bralci lahko identificirajo, ima pa tudi dobre antagoniste in v njej nekaj oseb umre. "Ima vse elemente, zaradi katerih knjiga lažje preide v slovenska srca," je menil Štefančič. Poudaril je, da biografija ni literalizirana in temelji zgolj na resničnih dogodkih. "Če hočemo, da ljudje razumejo globino tega, kar ti gospodje počnejo, moramo biti čimbolj foto-realistični," je dejal.

Na Dragojevićevo vprašanje, zakaj je v ime v naslovu postavljeno v ednino, je Štefančič odgovoril, da zato, ker sam celo stvar razume kot projekt Janez Janša, pri katerem pa sodeluje več oseb. Morda cela Slovenija ali celo širša evropska skupnost, je še namignil. (STA, bl)

— 
Jezik: slovenščina
— 

- 
VEČ O KNJIGI


Kolofon

Marcel Štefančič, jr
Janez Janša - Biografija

Uredil: Maja Savelli
Izdal: Mladina časopisno podjetje d.d., 2008

Producent: Maska, zavod za založniško in kulturno in producentsko dejavnost
Koproducent: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Tisk: Tiskarna Pleško

ISBN: 987-961-91168-5-2